Preprosta meritev lahko reši življenje

V sredo, 22.5.2019 smo pred Upravno enoto Črnomelj izvajali meritve krvnega tlaka. Krvni tlak smo izmerili približno 50 mimoidočim, izvajali svetovanja o posledicah visokega krvnega tlaka ter o pomenu zdravega načina življenja. Nekaj udeležencem smo izmerili tudi velika odstopanja od priporočenih vrednosti.

Po podatkih svetovnega združenja za hipertenzijo ima povišan krvni tlak že vsak 4., v Sloveniji pa že vsak 2. odrasel, bolezen pa se vedno pogosteje pojavlja tudi pri mladostnikih. Rečemo mu tudi “tihi ubijalec”, saj se ga  bolniki pogosto sploh ne zavedajo. Povzroči lahko zelo resne posledice, kot so srčni ali možganski infarkt ali odpoved srca in ledvic.  Zato svetujemo redne meritve, omejitev vnosa soli v telo in zdrav življenjski slog. Priporočene vrednosti krvnega tlaka so : 110-140/60-90 mmHg.

Sama meritev krvnega tlaka je preprosta in hitra. Mesec maj, ko obeležujemo Mesec meritev je idealna priložnost, da svoje vrednosti preverite tudi vi. Prva priložnost sledi že v začetku naslednjega tedna, ko imamo v Centru za krepitev zdravja delavnico Življenjski slog in Dejavniki tveganja. Vabljeni torej v ponedeljek, 27.5.2019 ob 16h, da se nam pridružite.

Center za krepitev zdravja Črnomelj