PROJEKTNI TEDEN

PROJEKTNI TEDEN

V tednu od 13. do 18. maja 2019 je v Zdravstvenem domu Črnomelj, Center za krepitev zdravja organiziral Projektni teden, ki je potekal v sklopu kampanje EU projekt-moj projekt 2019.

Projektni teden smo začeli s predstavitvijo nadgrajenih vsebin, ki jih izvajamo v Centru za krepitev zdravja. Organizirali smo Dan odprtih vrat ZD Črnomelj. Potekala je tudi tiskovna konferenca, kjer je prisotne novinarje nagovorila direktorica zavoda, Eva Čemas.

Na stojnicah v avli zdravstvenega doma smo predstavili nadgrajene preventivne vsebine za odrasle ter nadgrajene programe za otroke in mladostnike pa tudi program Priprava na porod in starševstvo. Ponedeljkov program smo popestrili z zdravim obrokom: zelenjavno-sadnim »smoothijem«.

V torek, 14. maja je potekal ogled zobozdravstvene ambulante za otroke iz Vrtca Otona Župančiča Črnomelj, ter individualne posvete o ustni higieni s skupino OŠ za odrasle, v sodelovanju z ZIK Črnomelj. V telovadnici fizioterapije je dopoldne in popoldne potekala Analiza sestave telesne mase in Testiranje telesne pripravljenosti za starejše.

Popoldne smo v sodelovanju z Društvom koronarnih bolnikov Dolenjske in Bele krajine v gostišču Štajdohar organizirali predavanje o srčnem popuščanju. Predaval je Boris Krajačič, dr.med, spec. int. med… Vodja Centra za krepitev zdravja Tatjana Gregorič pa je udeležencem predstavila preventivne aktivnosti, ki potekajo znotraj centra ter oblike možnega sodelovanja.

V sredo in četrtek smo v sodelovanju s Centrom za socialno delo Črnomelj obiskali romski naselji Lokve in Kanižarica. Kljub dežju smo opravili meritve krvnega tlaka in krvnega sladkorja ter svetovali o zdravem življenjskem slogu.

Petkov projektni dan smo preživeli v Vinici, kjer smo organizirali še drugi spomladanski Test hoje na 2 km. Poleg domačinov, sta 2 km prehodili tudi predstavnici iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Projektni teden smo zaključili v soboto s pohodom na Mirno goro. Družine, vključene v družinsko obravnavo za zdrav življenjski slog, so sebi in ostalim dokazali, da zmorejo veliko in še več! Na cilju smo jih pričakali s toplim obrokom in sadjem. Za svoj trud so otroci prejeli diplomo, ročno uro za štetje korakov za vzpodbudo k zdravim življenjskim navadam. Pohoda se je udeležila tudi predstavnica iz Vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko.