S trebušnim dihanjem nad stres

S trebušnim dihanjem nad stres

Ko smo pod stresom nam ljudem odgovarja, da imamo vsaj nekaj pod nadzorom. To nam krepi občutek obvladljivosti situacije in lastne kompetentnosti. Pogosto smo deležni stresnih situacij, ki so pogojene s strani zunanjih dejavnikov in na katere neposrednega vpliva nimamo. Na kaj pa imamo lahko takrat vpliv? Nase, na  svojo razlago situacije, svoje doživljanje, do določene mere tudi na lastne telesne odzive. Res je, da gre nekaterim to boljše, nekaterim slabše od rok. Dobra novica pa je ta, da se lahko marsikatere strategije spoprijemanja s stresom tudi priučimo.

Ali veste kateri od telesnih procesov sicer poteka nezavedno, a je hkrati lahko pod vplivom naše lastne volje? DIHANJE

Dihanje vpliva na delovanje avtonomnega živčnega sistema – počasno in globoko dihanje ga uravnoteži in nam pomaga, da se sprostimo. Stalna zaskrbljenost in doživljanje stresov, odsotnost zadostne telesne aktivnosti in sedeč življenjski slog hkrati s povečanjem hitrosti dihanja pa spremenijo dihanje v plitvejše, prsno.

Zato “trenirajmo” trebušno dihanje!

Zakaj se izmed vseh tehnik sproščanja odločiti prav za dihalne vaje?

  • So preproste
  • Se lahko kombinirajo z drugimi tehnikami
  • So praktične in jih lahko uporabljamo kadarkoli

Namen vaje je ozavestiti trenutni dihalni vzorec ter krepiti sposobnost zavestnega usmerjanja dihanja z namenom sprostitve in izboljšanja psihofizičnega počutja.

Pozor! Priporočljivo je, da smo med vajo ves čas pozorni na telesne občutke, ki so prisotni. Če se pojavi kakršno koli nelagodje, je potrebno vajo prekiniti.

Redna vadba je ključna in vpliva na hitrost ter globino sprostitve.