Nordijska hoja

Nordijska hoja, znana tudi kot hoja s palicami ali nordijska hoja s palicami, je telesna dejavnost, ki združuje hojo in uporabo posebnih palic, podobnih tistim, ki jih uporabljajo smučarji pri nordijskem smučanju. Ta tehnika hoje je postala priljubljena oblika rekreacije, telesne vadbe in kondicioniranja.

Osnovna ideja nordijske hoje je uporaba palic za aktivacijo zgornjega dela telesa in povečanje celotnih koristi med hojo. Te palice nudijo oporo, ravnovesje in stabilnost med hojo ter hkrati aktivirajo mišice rok, ramen in zgornjega dela telesa. To lahko pomaga povečati porabo kalorij in izboljšati kondicijo v primerjavi z običajno hojo.

Nordijska hoja ima številne prednosti, med njimi so:

  1. Celostna telesna aktivnost: Uporaba palic vključuje več mišic v telesu, vključno z rokami, rameni, trebušnimi mišicami in hrbtom.
  2. Izboljšana srčno-žilna kondicija: Hoja s palicami poveča intenzivnost vadbe, kar lahko pozitivno vpliva na srčni utrip in srčno-žilni sistem.
  3. Manjši pritisk na sklepe: Zaradi opore palic je obremenitev na sklepih spodnjih okončin (kolki, kolena, gležnji) manjša kot pri teku ali običajni hoji.
  4. Izboljšano ravnovesje in drža: Uporaba palic pomaga ohranjati ravnotežje in izboljšuje držo telesa.
  5. Nizka tveganje za poškodbe: Nordijska hoja je razmeroma varna dejavnost z malo možnostmi za poškodbe.
  6. Družabni vidik: Nordijsko hojo lahko izvajate sami ali v skupinah, kar lahko dodaja družbeni vidik vadbi.

Da bi se lotili nordijske hoje, se je treba pravilno naučiti tehnike uporabe palic in hoje. Običajno je koristno se udeležiti delavnic ali imeti instruktorja, ki vas bo naučil pravilne tehnike, da boste dosegli največje koristi te dejavnosti.

Možnost individualnega ali skupinskega učenja nordijske hoje.

Več o nordijski hoji v knjižici:        NHT-KNJIŽICA