Čas praznikov v času epodemije

Spoštovani občani in občanke občine Črnomelj in občine Semič!

Vstopamo v težko pričakovani čas praznikov. Zaradi epidemije bodo letos zelo drugačni.

V zadnjih dneh se v naši regije strmo povečuje število okuženih. Sprašujemo se, kaj gre narobe? V ponedeljek so nas obvestili, da so vse postelje za covid bolnike v SB Novo mesto polne, za vsak sprejem se moramo zelo potruditi, da najdemo prosto posteljo v bolnišnici, velikokrat daleč od doma.

Ukrepi, ki so v veljavi so nujno potrebni in koristijo nam vsem. Upoštevajmo varnostno razdaljo, obvezno nosimo masko, umivajmo in razkužujmo roke. Redno zračimo prostore. Po opravkih se odpravimo samo v nujnem primeru. Druženja naj bodo omejena samo na člane gospodinjstva.

Zelo pomembno je, da ko dobimo znake bolezni, ostanemo doma in pokličemo izbranega osebnega zdravnika in se dogovorimo za nadaljnjo obravnavo. Upoštevajmo odrejeno izolacijo in karanteno in v tem času ne hodimo naokoli. Pacienti, ki so v izolaciji ali karanteni in potrebujejo pregled pri zdravniku, naj pred prihodom v ZD pokličejo in se dogovorijo za termin pregleda. Pregled bomo opravili v izolacijskih prostorih – rdeči coni, pomembno pa je, da ne vstopajo v same prostore zdravstvenega doma.

Vsi pogrešamo druženje, prijatelje, a tokrat odgovorno ostanimo doma. Pomagajmo obolelim in zdravstvenim delavcem, da ne omagamo pod težo covid navala.

V imenu vseh zaposlenih ZD Črnomelj

Strokovna vodja ZD Črnomelj
Gabrijela Plut, dr.med., spec.druž.med.