Skupaj do odprave raka materničnega vratu

RAZSVETLIMO SVET V TURKIZNI BARVI

Skupaj do odprave raka materničnega vratu

Turkizno osvetljen kulturni dom Črnomelj

Turkizno obarvan kulturni dom Črnomelj

Petek, 17. november 2023 – Zdravstveni dom Črnomelj je v sodelovanju z ZIK Črnomelj in Občino Črnomelj  pristopil k aktivnostim Svetovne zdravstvene organizacije  za odpravo prvega raka na svetu –  raka materničnega vratu. Na pobudo Zveze slovenskih društev proti raku in programa ZORA smo v turkizni barvi osvetlili pročelje našega Kulturnega doma.

Za doseganje načrta odprave raka materničnega vratu bi morali doseči tri cilje:

  • 90 % deklet cepljenih  s cepivom proti HPV do 15. leta
  • 70 % žensk v starosti med 20. in 64. letom pregledanih v programu ZORA
  • 90 % žensk s predrakavimi spremembami in diagnozo raka vključenih v zdravljenje

Cepljenje je najboljši način za zaščito pred okužbo s humanimi papiloma virusi, ki povzročajo raka materničnega vratu, nekatere druge rake spolovil, zadnjika, ustnega dela žrela ter genitalne bradavice pri ženskah in moških.

Vabimo vas, da se nam pridružite na poti odprave raka materničnega vratu – ženske z udeležbo na presejalnem programu ZORA in starši z odločitvijo za cepljenje svojih otrok, saj je rak materničnega  vratu četrti najpogostejši rak pri mladih ženskah v starosti med 25 in 49 let v Evropski uniji.

Dodatne informacije na https://zora.onko-i.si>publikacije

Želimo ozavestiti čim več ljudi, zato bodo dejstva o HPV in raku materničnega vratu predstavljena tudi med finalno prireditvijo Glas mladih, ki bo v soboto, 18. novembra 2023, ob 19. uri v Kulturnem domu Črnomelj. Vljudno vabljeni.

Postavitev predstavitve USTAVIMO HPV